Jazz & Rap

Terug naar overzicht

Wist je dat Rap en Jazz nauw met elkaar verbonden zijn? Ali B, Gers Pardoel, Brainpower, de broers Neo en Manu…het zijn ‘zomaar’ wat Nederlandse rappers.

Veel van deze rappers gebruiken scat teksten of klanken om te komen tot ritmes om daar hun raptekst op te maken. Deze scat teksten komen uit de jazz : bekende jazz-zangers vonden het leuk om tijdens het zingen van hun liedjes met hun stem te improviseren.
Dan zongen ze klanken of gekke lettergrepen (zoals Bie ba be doeba) of ze bootsten de klank van een instrument na, zoals een trompet. Dit alles moest goed passen in het ritme van het lied. Dit improviseren met de stem heet scatten.

Rappers vervangen deze ritmische scat teksten of klanken weer door woorden, waarmee ze hun ritmische (en vaak rijmende) rap maken. Probeer het zelf eens: b.v. ”Bie-ba be doeba” wordt ”lek-kere frietjes” of “Ding dinge dingdong” wordt: “wij willen spelen ”.

Louis Armstrong was een van de eerste zangers die de scat toepaste. Veel zangers, waaronder Ella Fitzgerald, volgden zijn voorbeeld. Bekijk de video’s rechts.

De eerste hip hop hit
Een van de eerste grote hip hop hits kwam in de jaren ’70. Het heet “Rapper’s Delight” en is gemaakt door het Amerikaanse hip hop trio The Sugarhill Gang.  Zie de video rechts!
Nu, veertig jaar later, is hiphop verreweg de populairste muziekstijl onder jongeren. De hiphopcultuur mengt jazz, pop, rock en dance in hun muziek.

media

Ella Fitzgerald ‘Scat Singing’

media

Scat les van Bobby Mc Ferrin

Rappers Delight door The Sugar Hill Gang

 

Luister hier naar het lied “De Jazz Rap” om thuis nog even te oefenen!

De Jazz Rap


pdf-muziek

De Jazz Rap

​ ​